Botkanker

Terug

Botkanker

Het slaat iedere keer weer in als een bom, als we de diagnose stellen van botkanker bij een hond. De meeste eigenaars staan dan ook aan de grond genageld. De betekenis van botkanker is bij de meeste mensen immers goed genoeg bekend als een van de meest agressieve kankers bij de mens. De lijn is dan ook snel doorgetrokken naar het dier.


We moeten vooreerst een duidelijk onderscheid maken tussen enerzijds de pure botkanker (1) en anderzijds de uitzaaiingen (2) van andere kankers naar de botten toe.


  1. Echte botkanker is voornamelijk een probleem bij de grote en reuzehondenrassen. Hierbij denken we aan Duitse Doggen, Newfoundlanders, Ierse Wolfshonden, Rottweilers, maar net zo goed aan Golden Retrievers. Het kan bij deze rassen reeds op vrij jonge leeftijd optreden. In die zin heeft het gelijkenissen met botkanker bij de mens. Dit komt namelijk ook vooral voor bij tieners en adolescenten.
  2. Uitzaaiingen van kankers uit andere delen van het lichaam naar de botten zien we bij dieren relatief weinig. Dit wil niet zeggen dat ze er niet kunnen zijn, maar we zien ze vaak niet omdat andere vitale organen vaker aangetast worden en eerder klachten geven.

In ruim 80% van de gevallen van botkanker gaat het om een osteosarcoma. Daarbij hebben we meteen de meest kwaadaardige te pakken. Er zijn echter verschillende types osteosarcoma, waarbij sommige duidelijk minder kwaadaardig zijn dan andere. Osteosarcomen manifesteren zich voornamelijk in de lange beenderen en eerder zelden in de ruggengraat.


Botkanker gaat gepaard met enerzijds een proces van botafbraak en anderzijds een proces van botopbouw (zie foto). Deze komen tegelijkertijd voor, maar de verhouding verschilt echter van tumor tot tumor. Bij de ene bottumor is er méér botafbraak dan bij de andere. Dit bepaalt voor een deel de agressiviteit van de tumor.

2 keer dezelfde bottumor, geröntgend vanuit een andere positie. Bemerk de sterke botontkalking van de ellepijp.

Een bottumor net boven het hielgewricht, met binnenin botontkalking en aan de buitenkant botopbouw.


Het eerste symptoom van botkanker is bijna altijd manken en pijnlijkheid op de plaats van de tumor.

Een verdikking is niet altijd vanaf het begin duidelijk (zie foto).

Een verdikt rechter onderbeen bij een Labrador Retriever, te wijten aan een bot tumor.
Het grote probleem van botkanker bij honden is dat we er vaak pas laattijdig op uitkomen. Er is immers minstens 40% botontkalking nodig in de tumor alvorens het probleem zichtbaar wordt op een röntgenfoto. Het is dus mogelijk om bij een röntgenfoto in de beginfase van het proces nog niets te kunnen zien op het bot in kwestie.


Meestal is de eerste plaats van uitzaaiing naar de longen toe. Er zijn vaak reeds uitzaaiingen op het moment van diagnose, ook al is dit meestal niet meteen duidelijk aantoonbaar op een longfoto
De beste kansen op overleving worden momenteel behaald door een pootamputatie, gevolgd door een behandeling met chemotherapie.


Laten we vooraf duidelijk stellen dat uitsluitend u als eigenaar beslist welke behandeling u voor uw dier kiest. Als dierenarts hebben we taak om door ons advies u bij te staan in uw beslissing. U bepaalt zelf steeds hoever u wil gaan.

Bron: Dierenkliniek België   Stichting FICCA   –  Vecht tegen kanker bij honden