Maligne lymfoom

Terug

Maligne lymfoom

Maligne lymfoom is een soort kanker van een specifieke witte bloedcel, de lymfocyt. Lymfocyten komen voor in het hele lichaam (vnl. in lymfeknopen) en hebben als functie het lichaam tegen infecties te beschermen. Als een dier maligne lymfoom heeft zijn deze lymfocyten verandert in kwaadaardige cellen die normale organen vernietigen. Meestal zit maligne lymfoom in de lymfeknopen, maar het kan eigenlijk overal in het lichaam voorkomen (vaak lever en milt). Zowel honden als katten kunnen de ziekte krijgen en mannelijke dieren zijn even vaak aangetast als vrouwelijke dieren. Honden meestal op de leeftijd van 5-10 jaar en katten zijn meestal 3-13 jaar oud. Er is geen speciale oorzaak bekend en we weten dus niet waarom het ene dier de ziekte wel krijgt en het andere dier niet. Wel lijkt er bij katten een verband te zijn met het Feliene Leukemie Virus (FeLV) en het Feliene Immunodeficientie Virus (FIV).


Wat zijn de symptomen?
De symptomen die het dier laat zien zijn sterk afhankelijk van welke organen zijn aangetast. Het kan zijn dat een dier vooral braakt en diarree heeft of dat juist hoesten en een moeilijke ademhaling op de voorgrond treden. Wel zien we eigenlijk bij alle dieren met maligne lymfoom: sloomheid, verminderde eetlust en vermageren.


Hoe stellen we de diagnose?
Bij het lichamelijk onderzoek kan opvallen dat de lymfeknopen vergroot en pijnlijk zijn. Bij buikpalpatie kan het zijn dat er een massa gevoeld wordt in de buik. Verder kan er sprake zijn van een beiderzijdse oogontsteking. Als we een dier op basis van uw verhaal en het klinisch onderzoek bij ons in de praktijk verdenken van maligne lymfoom is het belangrijk dat er bloedonderzoek gedaan wordt. In het bloed kunnen aanwijzingen voor maligne lymfoom aanwezig zijn en we kunnen meteen een beeld krijgen van de algemene gezondheidstoestand van de hond. Als de lymfeknopen niet aangetast zijn, maar er toch een sterke verdenking van maligne lymfoom is kunnen er röntgenfoto’s gemaakt worden van borst- en buikholte. Ook is het mogelijk om via een echo de buikholte in beeld te brengen. Dan is de laatste stap om tot een zekere diagnose te komen het nemen van een Dunne Naald Aspiratie Biopt (DNAB). Dit houdt in dat we met een spuit met een dunne naald cellen opzuigen uit een vergrote lymfeknoop of massa in de buik- of borstholte.
Deze cellen worden uitgestreken op een microscoopglaasje en op een speciale manier gekleurd. Deze glaasjes worden door een ervaren oncoloog onder de microscoop bekeken. Als er grote hoeveelheden niet rijpe lymfocyten aanwezig zijn is de diagnose gesteld. Het is altijd belangrijk om meerdere biopten te nemen zodat de diagnose geen toevalsbevinding kan


Wat is de behandeling?
Helaas kunnen we de ziekte niet compleet genezen, maar we kunnen wel de levensduur verlengen en wat vooral belangrijk is, de kwaliteit van het leven verbeteren. Met chemotherapie worden goede resultaten bereikt. De bedoeling van het geven van chemotherapie is het verbeteren van de levenskwaliteit met zo min mogelijk bijverschijnselen.


Slot
Maligne lymfoom is een vervelende, ongeneeslijke ziekte, die zonder behandeling snel tot de dood kan leiden. Maar met een simpele (prednison) of minder simpele (chemotherapie) behandeling kunnen we gelukkig wel wat voor uw dier betekenen. Bij deze behandelingen staat altijd voorop dat de kwaliteit van leven van uw dier moet verbeteren. Dat uw dier door de medicijnen ook nog wat langer kan leven is een hele mooie bijkomstigheid.


Bron: WHG Dierenartsen

   Stichting FICCA   –  Vecht tegen kanker bij honden